Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

Lešticí látky po nanesení na vnější povrch udělují potravině lesklý vzhled nebo vytváří ochranný povlak. Povlaky, které jsou jedlé nebo které jsou snadno odstranitelné, se nepovažují za leštící látky. Leštící látky se používají hlavně k úpravě povrchu ovoce a zeleniny nebo například k leštění cukrovinek, čokolády, drobného trvanlivého pečiva s polevou, ořechových jader, zrnkové kávy a doplňků stravy. Povrchové filmy se aplikovaná na různé dražé, bonbóny a cukrovinky, udržují tvar a zvyšují chuť a přitažlivost. Lesklý povrch je často žádán u cukrovinek, například oříšků v  čokoládě a podobných výrobků. Citrusovým plodům, jablkům a hruškám dodávají lesk, zabraňují zmenšování hmotnosti a v případě citrusů účinkují jako nosiče fungicidů. Povrchové filmy zabraňují u zeleniny ztrátám vody a poškození povrchu během transportu a zlepšují vzhled a tím i prodejnost. Nejčastěji se takto upravují rajčata, okurky, někde i papriky, dýně a další druhy. Jedlé povrchové filmy mohou v některých  potravinách  napomáhat  aplikaci  aromatických  látek (účinkovat jako nosiče aroma), které jsou většinou kapalné.

Ochranné povrchové filmy mohou obsahovat různé přídatné látky, které mají za úkol chránit povrch potraviny. Jedná se například o konzervanty (kyseliny benzoovou - E 210, sorbovou - E 200 a propionovou - E 280 a jejich soli) a antioxidanty (které mohou v povrchových filmech chránit ořechy před žluknutím). Citrusové plody jsou často ošetřeny fungicidy, např. thiabendazolem (E 233) či kyselinou sorbovou (E 200).

Kód Látka CEFF povolené
E 570 Mastné kyseliny (Stearin) Ano Ano
E 901 Včelí vosk, bílý a žlutý Ano Ano
E 902 Kandelilový vosk (Vosk candelilla) Ano Ano
E 903 Karnaubský vosk Ano Ano
E 904 Šelak (Bělený šelak) Ano Ano
E 905 Mikrokrystalický vosk (Ropný vosk) Ano Ano
E 907 Hydrogenovaný poly-1-decen Ano Ano
E 912 Estery kyseliny montanové (Estery montanových kyselin) Ano Ano
E 914 Oxidovaný polyethylenový vosk Ano Ano
E 953 Isomalt Ne Ne
E 1205 Bazický kopolymer methakrylátu Ano Ano