Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 127 Erythrosin (Cl potravinářská červeň 14, FD&C Red No.3)

Kategorie: barviva

CEFF nepovolené CEFF nepovolené
Nevhodné pro děti Nevhodné pro děti
Potenciální alergen Potenciální alergen

Erythrosin je červené barvivo ve světě široce užívané v potravinách, lécích a kosmetice. Látku lze použít k barvení pudinků, sladkých náplní, kompotů a cuk- rovinek. V naší republice je však její použití v potravinách omezeno pouze na koktejlové a kandované třešně. Erythrosin se při vyšších teplotách částečně rozkládá za vzniku jodidových iontů, které mohou ovlivnit činnost štítné žlázy. Podle zprávy hodnotící komise z roku 1983, vyžádané americkou agenturou FDA, jsou důkazy podporující možnost, že toto barvivo způsobuje nádory štítné žlázy u myší, přesvědčivé. Proto FDA doporučila, aby barvivo bylo v USA zakázáno, k čemuž nakonec nedošlo (zdroj: CSPI). Erythrosin je dále spojován se změnami chování a může způsobovat přecitlivělost na světlo.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.