Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

E 122 Azorubin (syn. Carmoisin, Azorubin Extra, Red 10, Cl potravinářská červeň 3, Karmoisin)

Kategorie: barviva

CEFF nepovolené CEFF nepovolené
Nevhodné pro děti Nevhodné pro děti
Potenciální alergen Potenciální alergen

Jedná se o červené syntetické azobarvivo přidávané do nealkoholických nápojů, alkoholických nápojů, cukrovinek například lentilky, marcipánu, želé, zmrzlin, mléčných výrobků a konzervovaného ovoce. Je také součástí syntetických potravinářských barev pro domácnost a používá se k barevnému odlišení pilulek. Azorubin byl v minulosti ČZPI odhalen i v potravinách, ve kterých je ze zákona zakázán.

U pokusných zvířat nevyvolával azorubin žádné nežádoucí reakce. U citlivých jedinců (často se jedná o lidi trpící nesnášenlivostí aspirinu a astmatiky) se mohou po požití dostavit reakce podobné alergii (např. kopřivka) a různé další projevy nesnášenlivosti. Stejně jako ostatní azobarviva je i azorubin spojován s dětskou hyperaktivitou.


Pozn. Zpracováno ve spolupráci s odbornou poradkyní CEFF Dr. Terezou Vrbovou dle knihy Víme, co jíme aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách.