Vážíme si vašeho soukromí

My a naši digitální partneři používáme na této webové stránce soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o těch následujících můžete rozhodnout sami.

Nastavení
Odmítnout vše
Přijmout vše
Nezbytné/funkční

Jedná se o nezbytné cookies, bez kterých by nebylo možné stránky reálně provozovat. Zahrnují např. cookies pro ukládání zvolených nastavení či zapamatování přihlášení.

Vždy aktivní

Analytické

Tyto cookies se používají k měření a analýze návštěvnosti našich webových stránek (množství návštěvníků, zobrazené stránky, průměrná doba prohlížení atd.). Souhlasem nám umožníte získat data o tom, jak naše stránky užíváte.


Marketingové

Používají se pro účely reklam zobrazovaných na webových stránkách třetích stran, včetně sociálních sítí a kontextové reklamy. Jsou přizpůsobeny vašim preferencím a pomáhají nám měřit účinnost našich reklamních kampaní. Pokud je deaktivujete, bude se vám při procházení internetu i nadále zobrazovat reklama, ale nebude vám přizpůsobená na míru a bude pro vás méně relevantní.


Uložit nastavení
Přijmout vše

www.tyden.cz

Školní stravování má významnou roli v boji proti dětské obezitě a školní oběd představuje zhruba třetinu energetického příjmu dítěte. Řekl to odborník na výživu Pavel Suchánek. Jako člen Fóra zdravé výživy, který působí mimo jiné v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), proto nesouhlasí s nabouráváním a rušením spotřebního koše, kterým se řídí složení stravy ve školních jídelnách.

Podle něho by se případné změny směrem ke zdravějšímu stravování měly dělat v rámci platné legislativy. Ačkoliv bývá kritizována zastaralost spotřebního koše, dětem školní obědy prospívají. "Pokud se dítě stravuje ve školní jídelně, je u něj menší pravděpodobnost výskytu obezity," uvedl.

Za klíčovou proto Suchánek považuje roli rodiny. Pokud rodiče kritizují kvalitu školního stravování a vlastním příkladem nevedou dítě ke zdravým návykům, míjí se snaha školy účinkem.

Právě aktivní účast celých rodin je důležitou součástí projektu Strava bez zbytečné chemie, který pomáhá zařadit zdravé potraviny do školních jídelen i bufetů. "Zbytečnou chemií myslíme konzervanty, umělá sladidla, barviva a glutamáty," upřesnila iniciátorka a manažerka projektu Ivana Bednářová Častvajová.

Připomněla, že ve školním věku je dvacet až třicet procent dětí obézních. Problém je vedle složení také ve špatném rozložení stravy. Děti konzumují málo čerstvého ovoce a zeleniny, luštěnin i ryb. Na druhém stupni základních škol pravidelně snídá méně než polovina dětí a řada žáků vynechává i dopolední svačinu.

Ke změně návyků dětí i postoje rodičů pomáhají projektové dny, při nichž si děti samy připravují zdravé svačiny a vymýšlejí jim originální název. Se spolužáky a rodiči je ochutnávají, ty nejlepší je možné zařadit i do stálé nabídky školního bufetu nebo jídelny.

"Dítě zjišťuje, že ta jídla, která si připraví, jsou nejen zdravá, ale mohou i chutnat a dobře vypadat. Rodiče si je pak mohou pro ně objednat," uvedla Bednářová Častvajová.

Pro projekt Strava bez zbytečné chemie zatím pracuje šestnáct výživových poradců, zapojeny jsou čtyři desítky základních škol. Nyní je podle jeho iniciátorky snahou proškolit nové poradce, aby mohla být uspokojena poptávka ze strany dalších škol.

Externí odkaz: http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/deti/skolni-stravovani-pomaha-proti-detske-obezite_358320.html